Doğuştan kulak anomalilerinin ( şekil bozuklukları ) görülme sıklığı genelde 6000 canlı doğumda 1 dir. Daha çok erkeklerde ve sağ tarafta görülür. Bu anomali anotia ( kulak kepçesinin hiç olmaması ), mikrotia ( sadece kulak memesinin veya kepçenin çok küçük bir kısmının oluşması ) ve lop ear ( dar kulak= kulak kepçesinin üst kısmının dikey yönde dar ya da kısa olması ) gibi çok değişik şekillerde ortaya çıkar. Bunların sebebi hakkında kesin bilgiler olmamakla beraber, anne karnında iken bebekte olan kan dolaşımı yetersizliği ve annenin gebelikte kullandığı bazı ilaçlar neden olabilmektedir.
Bu şekil bozuklukları sadece kulak anomalisi olarak ortaya çıkabileceği gibi vücuttaki başka anomalilerle de beraber görülebilir. Bu nedenle bu bebeklerin ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulmaları gerekir. Bu anomalinin olduğu kişilerde işitme problemleri de olabilir
Bu anomaliyi düzeltmek için yapılan kulak estetiği ameliyatları genelde 5 yaşında başlar, fakat anomali iki taraflı ise ameliyatlar 4 yaşında başlamalıdır. İlk ameliyatta kaburgadan alınan kıkırdak kulak iskeleti şekli verilerek temporal bölgedeki deri altına gömülür. İkinci ameliyatta kulak memesi rotasyon yaptırılarak normal pozisyonuna getirilir. Üçüncü seansta kulak oluşturulacak deri ve daha önce gömülen kıkırdak kaldırılarak arkasına deri yaması transferi gerçekleştirilir. Bu temel ameliyatlardan sonra bazı düzeltici ameliyatlar da yapmak gerekebilir. Mikrotia anomalisi için ameliyat olmaya karar veren hastalar ve aileleri bilmelidir ki bu ameliyatlar sabır isteyen ve tüm seansların tamamlanması uzun zaman gerektiren ameliyatlardır.
Kepçe kulak genellikle “olması gerekenden daha büyük kulak” olarak algılanır. Hâlbuki çok doğru değil. Kepçe kulakları olan bir insan ile normal kulakları olan bir insanın aslında kulak büyüklüğü olarak bir fark yoktur. Sorun sadece kulak kıkırdaklarının şekli ile ilgilidir.